Roller:

Vilde, Maria, Ida, Joakim, Andreas og Johan Sebastian

Jenny (Josephine) Rytter, Fanny (Frederike) Rytter og Rose (Rebecca) Rytter er søstre. Foreldrene deres døde i en bilulykke for 5 år siden, og etter det har de bodd på mormorens og morfarens gods i Syd-Sverige. De er enearvinger både til foreldrenes og besteforeldrenes formue, og de har levd et priviligert liv. Nå er de tilbake i Bergen for å studere og de bor i foreldrenes store hus på Kalfaret. Georg (Raven) Rytter, Karl (Christoffer) Rytter og Mathias (Marcello) Rytter er fettere av Jenny, Fanny og Rose. Ingen av dem har deltatt på den årlige samlingen for å minnes sine døde slektninger, men de har hørt mye spennende om det fra diverse familiemedlemmer. De føler seg absolutt klare for utfordringen.

 

Jenny (Josephine) Rytter

Spilles av Vilde Mjelva Saatvedt

Alder på Jenny: 17 år

Alder på Josephine (den avdøde slektningen): 23 år

 

Jenny vil studere til å bli arkitekt når hun er ferdig med videregående. Hun begynner nå på studieforberedende på Katten. Det første året tok hun på svensk gymnasium i Gøteborg. Jenny arbeider målrettet, er ambisiøs og gjør det bra i alle fag. På fritiden spiller hun tennis, seiler og rir. Besteforeldrene har mange hester på godset sitt, og der er det store, vakre skoger hvor man kan ri uforstyrret. Hun har også vært en del ute med bestefaren og jaktet storfugl og hare. Jenny elsker også å gå lange fjellturer og å lese bøker. Hun liker veldig godt sin fetter Georg (Joakim sin rolle), og de finner ofte på ting sammen. Hvis man ikke visste at de var fetter og kusine kunne man være fristet til å tro at de flørtet med hverandre.

 

Fra Johan Sebastian sin rolle: Mathias er svært betatt av sin vakre kusine Jenny, og han prøver å tilbringe så mye tid som mulig sammen med henne.Hennes slektning Josephine derimot var en bråkmaker og en rebell. Hun arbeidet på Blikkvalseverket på Laksevåg som sykkelbud, bodde i en liten hybel ved Puddefjorden, arbeidet for kvinners stemmerett og rettigheter, gikk i demonstrasjoner for arbeiderbevegelsen, kom i slosskamper, arbeidet for Norges selvstendighet fra Sverige og festet sammen med arbeiderne på verket.

 

Josephine jobbet hardt og festet hardt. Hun var risikovillig og kompromissløs. Hun og Christoffer (Andreas sin rolle) hadde et godt øye til hverandre og ville nok ha blitt et par og stiftet familie hvis ikke det hadde vært for at begge var alt for stolt og sta til å innrømme følelsene for hverandre.

 

Fra Hans sin rolle (avdøde slektning): Før dette skjedde var han også lenge alvorlig skadet etter en sabotasjeaksjon mot hans onkels fabrikk, hvor han arbeidet en periode. Denne aksjonen kostet ham nesten livet, og var planlagt av Josephine Rytter (Vilde). Harry hadde gitt Josephine verdifull informasjon om fabrikken, og han var selv tilstede den natten aksjonen ble gjennomført. Han og Josephine var nære venner, men etter denne ulykken så de hverandre aldri mer igjen. Josephine hadde mye skyldfølelse på grunn av dette, og hun prøvde å skrive flere brev, men de kom alltid uåpnet i retur.

 

Vilde: Les om arbeiderbevegelsen og kvinnefrigjøring på slutten av 1800-tallet.

Les om keltisk mytologi: https://no.wikipedia.org/wiki/Keltisk_mytologi

Og spesielt om The Morrigan: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Morrígan

Symbol for rollen: Kråke (dette symbolet vil du kunne ha bruk for etter å ha lest det 3. brevet)

Fanny (Frederike) Rytter

Spilles av Maria Kolseth Jensen

Alder på Fanny: 23 år

Alder på Frederike (avdød slektning): Frederike hadde et langt liv og døde gammel. Du kan selv bestemme hvilken alder du vil spille henne som på laiven.

 

Fanny er kretsmester i svømming. Hun synger i kor og rir. Hun utdanner seg til å bli sivilingeniør og arbeider nå i besteforeldrenes firma i Bergen; Rytter og sønn AS. Hun har ikke hatt hjerte til å foreslå at han bør skifte navn på firmaet etter at faren hennes døde. Fanny har reist mye, og blant annet studert på Bali og i Syd-Frankrike. Hun er blitt en dreven vinsmaker etter flere kurs, arbeid på en vingård og flerfoldige bøker om temaet. Fanny har et godt øye til firmaets advokat, Carl (Alvin sin rolle). De har vært ute på date flere ganger.

 

Da foreldrene døde var det Fanny som holdt hodet kaldt og hjertet varmt, som trøstet og beroliget sine søstre, og som hjalp til med å organisere alt rundt begravelsen. De andre undrer seg ofte over hvordan Fanny kan bevare en slik ro i så vanskelige situasjoner. Et annet eksempel på denne kvaliteten hos henne var den gangen hun var langt til skogs med hesten sin for å jakte fasan, og Black Pearl, den sorte araberhingsten hennes, fikk et stygt brudd i låret. Den silblødde, og var helt hysterisk. Hun forstod fort at de aldri ville rekke å hente hjelp til hesten før den ville ha mistet så mye blod at den døde. Fanny satte seg forsiktig ned ved siden av hestens hode, snakket rolig til den, og tok farvel. Helt usentimentalt gikk hun noen skritt unna, løftet opp haglen, og fyrte av en patron mot hestens hode. Hun har ofte nattedrømmer om store, mørke haller under jorden, en eldgammel, forgangen kultur. Død skremmer henne ikke. Den er bare en del av syklusen mellom liv og død.

 

[Maria: Når det gjelder avdød slektning har jeg ikke fått tak i kostyme enda.. Jeg skal forsøke å finne noe ila sommeren, om det går greit ? Har veldig lite hvite klær, så må lete litt på Fretex og rundt om] Anita: Jeg skriver deg nå til å være ung voksen i 1913 da norske kvinner fikk stemmerett. Er det ok? Les i så fall om kvinnefrigjøring og arbeiderbevegelsen/arbeiderkår i slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

 

Frederike Rytter mistet sine foreldre i en bilulykke da hun var barn. Hun ble oppdratt hos sin tante og onkel som allerede hadde en ungeflokk på 8 barn. Frederikke måtte tidlig ut i arbeidslivet, og hadde flere forskjellige husposter hos rike familier i Bergen hvor hun for det meste arbeidet med vask, innkjøp, matlaging, o.l.. Hun arbeidet også som sykkelbud for ulike butikker, og hadde kortere arbeidsforhold i noen fabrikker. Det var lange dager, og harde kår.

 

Frederikke forelsket seg hodestups i Christoffer Rytter (Andreas sin rolle) da hun arbeidet på blikkvalseverket. Han var en god del eldre enn henne, ledet fagforening, og var aktiv i arbeiderbevegelse og aksjoner. Hun beundret ham veldig, men var usikker på hva han følte for henne.

 

En dag i oktober 1913 fikk Frederike et telegram fra et advokatkontor. Hun fikk beskjed om å komme dit neste dag angående et arveoppgjør. Fra den dagen endret livet seg markant for Frederike. Hun arvet en stor formue etter sin avdøde slektning Gustava Gyldenløv, og denne formuen brukte hun bl.a. til å bygge opp et barnehjem og flere veledige organisasjoner. Selv reiste hun deretter ofte til Botswana hvor hun hadde kjøpt en kaffeplantasje. Frederike levde et meget fritt og aktivt liv, og da hun døde av tuberkulose i høy alder, hadde hun bygget opp en veldrevet plantasje med over 100 ansatte.

 

Fra Rita sin rolle: Gustava Gyldenløv derimot, var en svensk adelskvinne som var aktiv i den franske revolusjonen. Hun var knyttet til adelige i Paris som deltok på de revolusjonæres side. Hun hadde også mange venner blant dem som arbeidet for kvinnenes rettigheter. Gustava arvet betydelige eiendommer fra sin familie, og en del brukte hun i arbeidet for kvinnekamp og menneskerettigheter. Men hun hadde mye igjen av formuen. Dette rakk hun heldigvis å skrive et testamente over før de førte henne til giljotinen en septembermorgen i 1794, da revolusjonen var på sitt mest kaotiske og brutale. I testamentet stod det at den første kvinnen i hennes slekt som fikk stemmerett skulle arve alt. Den første som fikk det var Frederikke Rytter, da norske kvinner fikk stemmerett i 1913. Frederike arvet da en stor formue som hun ikke ante noe om på forhånd.

 

Fra Hans sin rolle: Harry hadde lenge et stormende forhold til den rike og vakre Frederike Rytter (Maria sin rolle), og de møttes på smuglergodset i Syd-Spania, eller på hennes kaffeplantasje i Botswana.

 

Fra Johan Sebastian sin rolle: Mens han levde hadde Marcello også god kontakt med sin tante Frederike Rytter. Hun drev på det tidspunktet et stor plantasje i Botswana, og det var som et eventyr for unge Marcello å få komme dit som gjest. Hans tante var meget aktiv, virksom og opptatt av dannelse. Hun hadde mange tjenere, arbeidere, et stort bibliotek og mange gjester.

 

Maria: Les om kvinnekamp og spesielt om da Norske kvinner fikk stemmerett i 1913

Les om Ereshkigal og Nergal fra sumerisk mytologi: https://no.wikipedia.org/wiki/EreshkigalRose (Rebecca) Rytter

Spilles av Ida Christine Foss

Alder på Rose: 25 år

Alder på Rebecca (avdød slektning): 19 år

 

Rose har danset ballett i mange år, og vunnet flere priser internasjonalt. Hun utdanner seg til advokat. Hun har også arbeidet for ulike humanitære organisasjoner i flyktningleirer. Hun er forlovet med en ung mann fra en velstående familie i Sverige; Georg Joseph Krohnkvist. Hans familie eier godset ved siden av hennes besteforeldre. Rose har alltid hatt mye mørke i kunsten sin. Hun har aldri vært redd for å utforske livets mer mørke sider. Hun var den som klarte å bruke kunst generelt, og dansen mer spesielt, som et medium til å bearbeide sorgen og fortvilelsen da foreldrene døde. På scenen har hun alltid hatt en ufattelig sårbarhet, som er nesten hypnotisk tiltrekkende på publikum. Bak hennes vakre og velorganiserte fasade av et liv, kan man ane sterke krefter av kaos og mørke.

 

Fra Hans sin rolle: Harold har et godt øye til Rose Rytter (Ida sin rolle). Han så henne for første gang på en ballettforestilling hvor hun helt tok pusten fra ham. De møtes innimellom på ulike kulturelle sammenkomster, men hun virker svært betatt av sin svenske forlovede, og det er ikke godt å vite hva hun føler for Harold. Men det er lov til å drømme.

 

Rose har bl.a. arbeidet en del sammen med Markus Von Lercke Bianconi (Martin sin rolle) i ulike flyktningeleirer og konfliktområder. Markus er en dyktig lege som de siste årene har dedikert mye av tiden om kompetansen sin til humanitært arbeide. Rose ser veldig opp til ham, og føler seg alltid trygg når de to arbeider sammen. Første gangen de møttes var under en hungersnødskatastrofe i Sør-Sudan. De arbeidet da begge for UNICEF - Rose som frivillig, og Markus som lege. Dette var Rose sitt første møte med et virkelig alvorlig kriserammet område, og hun gikk konstant rundt med brekninger og gråten i halsen. Markus var i denne situasjonen den som klarte å si de riktige ordene og sette det hele i perspektiv, slik at hun kunne fortsette arbeidet sitt med litt mer profesjonell sjelefred. Siden den gang har de holdt tett kontakt, og arbeidet sammen ved flere anledninger.

 

Hennes slektning Rebecca derimot var familiens sorte får. Hun hadde ingen som helst planer om å slå seg til ro. Hun var en del av protestbevegelsen, fredsmarsjer, flowerpower og hippiebevegelsen som vokste frem på slutten av 1960-tallet. Hun levde store deler av året bak i varebilen, som de hadde malt med fargerike, store blomster og fredssymboler. Hun hadde ikke fullført videregående skole, og følte ikke at hun trengte en utdannelse, og hun klarte seg fint på det hun fikk fra venner. Hun var usedvanlig sjarmerende (familien hennes ville si at hun var svært manipulerende og egoistisk, men hva visste vel de om livet der de levde sin beskyttede, småborgerlige tilværelse hjemme i kjøpmannsbyen Bergen).

 

Fra Joakim sin rolle: Etter mange måneder med opprivende krangler, ble han til slutt kastet ut hjemmefra, og flyttet inn i et kollektiv i Bergen sammen med Rebecca Rytter (Ida), og flere andre. Det utviklet seg fort varme følelser mellom Raven og Rebecca, og de arbeidet tett sammen politisk og kunstnerisk.

 

Fra Johan Sebastian sin rolle: Marcello var far til Rebecca Rytter (Ida sin rolle). Han og Sofia, mor til Rebecca, arbeidet begge for den norske motstandsbevegelsen. Sofia var halvt jøde og halvt bergenser, og de arbeidet sammen både med å organisere flyktningetransport og å frakte dem over med fiskebåter. Gestapo kom på sporet etter Sofia, og hun var nødt til å flykte til Shetland selv. Marcello savnet henne dypt, og visste ikke at hun var gravid. Han døde også før noen kunne fortelle ham det. Sofia giftet seg med en norsk ingeniør, og han var som en far for Rebecca.Ida: Les om hippiebevegelsen på 1960-tallet.

Les om keltisk mytologi og spesielt om Nantousuelta og Sucellus: https://en.wikipedia.org/wiki/Nantosuelta

Symbol for rollen: Kråke og bikube (disse symbolene vil du kunne ha bruk for etter å ha lest det 3. brevet)Georg (Raven) Rytter

 

Spilles av Joakim Mikkelsen

Alder på Georg: 22 år

Alder på Raven: 20 år

 

Georg utdanner seg for tiden på Sjøkrigsskolen. Han kommer fra en familie med lange og solide tradisjoner fra arbeide innenfor det militære. Hans far arbeider i forsvarsdepartementet. Hans bestefar var øverstkommanderende på Håkonsvern fra 1961, og flere av hans oldeforeldre var aktive i den norske motstandsbevegelsen under krigen. Det er ellers nok av kjente anekdoter og heltehistorier fra fortiden om slektninger som utkjempet ulike slag (og alltid på riktig side, dvs. vinnernasjonens side). Georg arbeider alltid målrettet og strukturert. Han har høy arbeidsmoral, omsorg for kamerater, og gjør alltid det som kreves av ham.

 

Fra Vilde sin rolle: Hun liker veldig godt sin fetter Georg (Joakim sin rolle), og de finner ofte på ting sammen. Hvis man ikke visste at de var fetter og kusine kunne man være fristet til å tro at de flørtet med hverandre.

 

Raven derimot var familiens sorte får (ravn om man vil). Han var hippie på 60-tallet, og var Georgs biologiske grandonkel. Man snakker aldri om denne onkelen, og sporene etter ham er ikke mange. Georg fant en liten koffert med gjenstander, bilder og brev som hadde tilhørt Raven, og dette vakte nysgjerrighet. Hvordan kunne noen være så forskjellig fra alle de andre i sin slekt? Eller var det heller slik at alle dem som falt utenfor idealet om den modige krigeren, var radert ut fra slektens fotoalbumer?
Bilderesultat for raven

 

Raven Rytter ble født en høstkveld i 1946. Han var egentlig døpt Ragnar, men skiftet senere navn til Raven (Ravn). Andre verdenskrig var slutt, men krigens traumer levde i beste velgående. Han ble oppdratt militært slikt som alle menn i sin slekt. Det var først med galskapen under Vietnamkrigen at han for alvor begynte å stille spørsmålstegn ved disse idealene. Moren gråt og faren vekslet mellom iskald taushet og fortvilet brøling, da Raven skiftet navn, droppet ut fra skolen, og slo seg sammen med andre blomsterelskende flower-power hippie-ungdommer. Etter mange måneder med opprivende krangler, ble han til slutt kastet ut hjemmefra, og flyttet inn i et kollektiv i Bergen sammen med Rebecca Rytter (Ida), og flere andre. Det utviklet seg fort varme følelser mellom Raven og Rebecca, og de arbeidet tett sammen politisk og kunstnerisk.Joakim: Les om hippiebevegelsen på 1960-tallet, om keltisk mytologi, spesielt om Sucellus og Nantosuelta: https://en.wikipedia.org/wiki/Sucellus

https://en.wikipedia.org/wiki/Nantosuelta
Karl (Christoffer) RytterSpilles av Andreas Kaarevik

Alder på Karl: 19 år

Alder på Christoffer: 25 år

 

Karl Rytter studerer til å bli arkitekt som sin far. Faren er medeier i et respektabel og veldrevet arkitektfirma i Bergen, og Karl har allerede arvet en del aksjer i dette firmaet etter sin bestefar. Karl holder seg i god form, og trener bl.a. kickboksing. Han var tidligere på landslaget, men la konkurranseidretten på hyllen til fordel for studiene og karrieren. Karl er fetter med Georg Rytter, og de to er gode og nære kamerater som ofte finner på ting sammen.Christoffer Rytter arbeidet på Blikkvalseverket på Laksevåg sammen med sin kusine Josefine Rytter (Vilde). Arbeiderbevegelse var på fremvekst, og protestene og aksjonene var mange. Foreldrene hans bodde på Laksevåg, men hadde et varmt hus som kunne huse ungeflokken på 5. De var 3 brødre og 2 søstre, og alle måtte tidlig ut i lære og i jobb. Christoffer var aktiv i fagbevegelse og på venstresiden i politikken. Han arbeidet hardt og festet hardt. Det var lange og harde dager på verket, og når lørdagskvelden kom var det liv i leiren. Christoffer og Josefine planla også, og gjennomførte aksjoner mot fabrikkeiere som behandlet folkene sine spesielt dårlig. Dette var ulovlige og risikable aksjoner som gikk ut på å sabotere utstyr, for deretter å legge igjen anonyme brev med krav om bedring av arbeidernes kår.

 

Fra Vilde sin rolle: Josephine jobbet hardt og festet hardt. Hun var risikovillig og kompromissløs. Hun og Christoffer (Andreas sin rolle) hadde et godt øye til hverandre og ville nok ha blitt et par og stiftet familie hvis ikke det hadde vært for at begge var alt for stolt og sta til å innrømme følelsene for hverandre.

 

Fra Maria sin rolle: Frederikke forelsket seg hodestups i Christoffer Rytter (Andreas sin rolle) da hun arbeidet på blikkvalseverket. Han var en god del eldre enn henne, ledet fagforening, og var aktiv i arbeiderbevegelse og aksjoner. Hun beundret ham veldig, men var usikker på hva han følte for henne.

 

Fra Anita sin rolle: Anna kjenner godt Karl Rytter (Andreas sin rolle). Hun er nære venner av hans foreldre, og Karl har spist mange middager rundt Anna sitt bord. Han er også en av bestekameratene til Annas eldste sønn, Wilhelm. Karl har også vist en sterk interesse for historiefaget, og spesielt for den mer religiøse og åndelige delen av fagfeltet. Han har flere ganger vært med henne i rekonstruksjon av gamle riter og ritualer. De har en del ganger hatt intense opplevelser som ikke så lett lar seg forklare, og ofte lar de være å prøve å forklare det til andre. Men bl.a. av den grunn har de to et spesielt sjelelig bånd til hverandre. Det føles som om de har kjent hverandre før, for lenge siden. Men ingen av dem har undersøkt dette nærmere, og begge har et rimelig åpent og agnostisk forhold til filosofiske temaer som reinkarnasjon o.l..Andreas: Les om arbeiderbevegelsen på slutten av 1800-tallet. Les om pest i Venezia på 1600-tallet. Les om Nergal og Ereshkigal fra sumerisk mytologi: https://no.wikipedia.org/wiki/Nergal

 
Mathias (Marcello) Rytter

 

 

Spilles av Johan Sebastian Knutsen-Marøy

Alder på Mathias: 18 år

Alder på Marcello: 24 år

 

Mathias har akkurat begynt på et friår etter videregående hvor han får være med sin mor på forskjellige prestisjetunge prosjekter i Asia og Midtøsten. Moren leder et stort forskningssenter for fornybar energi i utviklingsland, og hun har sikret at sønnen får være med som trainee, men han har også mye tid til egenstudier på språk og kultur for de landene de arbeider i. Mathias har klare planer for fremtiden, og han ønsker å studere fornybar energi samt ledelse, økonomi og jus med tanke på å starte opp et eget firma på dette feltet. På fritiden går familien hans ofte på fjellturer, brevandringer og seiler rundt i Europa. Mathias er svært betatt av sin vakre kusine Jenny (Vilde sin rolle), og han prøver å tilbringe så mye tid som mulig sammen med henne. Han har også et godt og nært forhold til sine andre kusiner og fettere i Rytterslekten.

 

Marcello derimot, døde ung under 2. verdenskrig. Han var først aktiv i motstandsbevegelsen og arbeidet med transport av flyktninger til Shetland fra Vestlandskysten. Mot slutten av krigen hadde han arbeidet for et firma i Bergen som tjente gode penger på kontrakter med tyskerne. Marcello ble sendt til Berlin for å være med på befaring på en tysk fabrikk, og signering av en stor kontrakt, men han ble drept under et bombeangrep fra engelske fly.

 

Marcello var far til Rebecca Rytter (Ida sin rolle). Han og Sofia, mor til Rebecca, arbeidet begge for den norske motstandsbevegelsen. Sofia var halvt jøde og halvt bergenser, og de arbeidet sammen både med å organisere flyktningetransport og å frakte dem over med fiskebåter. Gestapo kom på sporet etter Sofia, og hun var nødt til å flykte til Shetland selv. Marcello savnet henne dypt, og visste ikke at hun var gravid. Han døde også før noen kunne fortelle ham det. Sofia giftet seg med en norsk ingeniør, og han var som en far for Rebecca.Mens han levde hadde Marcello også god kontakt med sin tante Frederike Rytter (Maria sin rolle). Hun drev på det tidspunktet et stor plantasje i Botswana, og det var som et eventyr for unge Marcello å få komme dit som gjest. Hans tante var meget aktiv, virksom og opptatt av dannelse. Hun hadde mange tjenere, arbeidere, et stort bibliotek og mange gjester.

 

Les om norrøn mytologi, og spesielt om Loke: https://no.wikipedia.org/wiki/Loke

 

Loke og IdunEskil, Elisabeth, Thomas og Hans

Jay (Jacob) Barrat Due, hans yngre søster George (Georgina), fetter Isa (Isac) og fetter Harold (Harry) er velutdannede, beleste, unge mennesker som har reist mye og arbeidet internasjonalt. De har full kontroll på helse, karriere, samfunnsansvar og fremtiden. Deres avdøde slektninger derimot, var bohemer og spritsmuglere under forbudstiden. De levde livets glade dager som kriminelle kjeltringer, og hadde få tanker og bekymringer for morgendagen.

 

Jay (Jacob) Barrat Due

Spilles av Eskil Mjelva Saatvedt

Alder Jay: 35 år

Alder Jacob: 24 år

 

Jay er George Barratt Due sin eldste bror. Han er pilot og lege, og har tjenestegjort for både flyvåpenet og Leger uten grenser. Han er kompromissløs og autoritær, og et strålende forbilde for sine yngre søsken. Han er gift og har adoptert 4 barn fra Kongo. Jay er 35 år, og holder seg i god fysisk form. På vinteren står han på ski, og om sommeren driver han bl.a. med seiling og rafting med elvekajakk. Under høstjakten drar han ofte med gode kamerater på reinsdyrsjakt på Hardangervidda. Jay tillater i liten grad svakhet hverken hos seg selv eller hos andre, og det minste tegn til sykdom jages vekk med badstu eller trening. Alt han gjør er målrettet, gjennomtenkt og tjener samfunnet til det beste.

 

Jay har et godt øye til forfatteren Gabriella Gyldenløv (Rita sin rolle), men det blir med beundrende blikk og dannede samtaler. De er jo begge lykkelige i sine respektive forhold.

 

Han har vært med på De dødes midnattsdans før, men denne gangen har han med seg den lyse dressen etter grandonkelen Jacob Barrat Due, som var familiens store utskudd og sorte får. Alt tyder på at han var spritsmugler under forbudstiden, og mange ganger havnet på kant med loven. Jay vet at han tar en risiko ved å trekke Jacob inn i livet sitt, men mener at han er klar for den utfordringen.

 

Georgina, Jay og Markus arrangerer den årlige auksjonen på Villa Eikeløv. Alle som inviteres til De dødes midnattsdans bringer med seg en gjenstand av stor verdi, eller verdipapirer. Disse gjenstandene auksjoneres bort, og pengene går til Leger uten grenser sitt arbeide forskjellige steder i verden.Fra Fabe sin rolle: Persephone derimot, har trødd alle jordens mange skyggedaler på veien mot hver blendende soloppgang. Hun var en gammel sjel i en ung, vakker og sterk kropp. En periode da livet var spesielt ubarmhjertig mot henne, og hun hadde vært fattig, ensom og syk, møtte hun Jacob Barrat Due i Syd-Spania. Han forbarmet seg over henne, tok henne med hjem til sitt smugler-slott, ga henne et eget rom med utsikt over havet, og sørget for at hun ble pleiet tilbake til helse. De ble elskere, og var lykkelige lenge. Helt til Georgina Barrat Due (hans kusine) dukket opp og sjarmerte ham i senk. Persephone mente at hun nok kan ha vært medvirkende til at Georginas livstråd ble klippet kortere enn den var ment opprinnelig. Minnene fra disse ukene var litt uklare for henne.

 

Fra Hans sin rolle: Harry var beryktet for å ta høy risiko, og slippe unna med det utrolige, og han døde også ung i et risikabelt oppdrag organisert av Jacob Barrat Due. Isac var hysterisk rasende over tapet av sin yngre bror, og hadde nok tatt livet av Jacob dersom ikke Georgina hadde klart å stoppe dem.Fra Martin sin rolle: Markus er nære venner med Jay (Eskil), George (Elisabeth), Isa (Thomas) og Harold Barrat Due (Hans) på grunn av sitt arbeide for Leger uten grenser. De møter hverandre ofte både i arbeid og på fritid, og de setter stor pris på hverandre. George sørget bl.a. for å skaffe ham den vakre, gamle villaen i Sandviken som han kjøpte etter at hans kone døde.

 

Eskil: Les om forbudstiden i Norge (1914 - 1927), samt om 1920-tallet.

Les om norrøn mytologi og spesielt om guden Odin: https://no.wikipedia.org/wiki/OdinGeorge (Georgina) Barrat Due

Spilles av Elisabeth Helland Lopez

Alder George: 32 år

Alder Georgina: 21 år

 

George er mellomste datter i familien Barratt Due. Hun jobber som eiendomsmegler, og har ingen planer om å slå seg til ro med det første. Hun er smart, utadvent og elsker oppmerksomhet. Hun har salgsrekord tre år på rad i Vestsiden Boligformidling AS, og verden ligger for hennes føtter.

 

Egentlig heter hun Georgina og er oppkalt etter sin farmor. For noen måneder siden fant hun flere gamle bilder og en dagbok. Den avslørte eventyrlige historier fra farmorens liv for nesten hundre år siden. George vil utforske dette videre, og drar til Villa Eikeløv for å delta på maskeradefest og De dødes midnattsdans. Hun ankommer i farmorens hvite kjole, og sammen med flere av sine familiemedlemmer og venner. Hun har virkelig ingen anelse om hva helgen vil bringe.

 

Georgina, Jay og Markus arrangerer den årlige auksjonen på Villa Eikeløv. Alle som inviteres til De dødes midnattsdans bringer med seg en gjenstand av stor verdi, eller verdipapirer. Disse gjenstandene auksjoneres bort, og pengene går til Leger uten grenser sitt arbeide forskjellige steder i verden.

 

Georgina Barrat Due var bohem og kriminell under forbudstiden. Hun festet hardt, og tok en dag av gangen. Vennene hennes var spritsmuglere og gamblere. De drev sin kriminelle virksomhet i stor stil både fra Bergen, og fra Jacob sitt smuglerslott i Syd-Spania.

 

Georgina og Harry var som erteris. De var vokst opp i den samme gaten, og foreldrene deres var nære venner. Harry var litt eldre enn Georgina, og tok henne med på alt som var morro og risikabelt. Foreldrene deres var mang en morgen rasende over deres eskapader, men Georgina og Harry bare lo. De kunne alle de gode klatrerutene inn og ut av husene, og det var alltid noe gøy som foregikk. Da de ble eldre var det Harry som rekrutterte Georgina inn i gjengen.

 

Fra Fabe sin rolle: Persephone derimot, har trødd alle jordens mange skyggedaler på veien mot hver blendende soloppgang. Hun var en gammel sjel i en ung, vakker og sterk kropp. En periode da livet var spesielt ubarmhjertig mot henne, og hun hadde vært fattig, ensom og syk, møtte hun Jacob Barrat Due i Syd-Spania. Han forbarmet seg over henne, tok henne med hjem til sitt smugler-slott, ga henne et eget rom med utsikt over havet, og sørget for at hun ble pleiet tilbake til helse. De ble elskere, og var lykkelige lenge. Helt til Georgina Barrat Due (hans kusine) dukket opp og sjarmerte ham i senk. Persephone mente at hun nok kan ha vært medvirkende til at Georginas livstråd ble klippet kortere enn den var ment opprinnelig. Minnene fra disse ukene var litt uklare for henne.

 

Georgina døde ung, i en mørk bakgate. I de “trygge” armene til Isac Barrat Due. Hun hadde begynt å koble sammen for mye informasjon om hvorfor så mange vakre, unge kvinner ble funnet døde på steder hvor han hadde vært. Georgina og Isac hadde sterke følelser for hverandre, og det var med blandede følelser han sørget for at hun dro sine siste pust mens han kysset henne.

 

Fra Martin sin rolle: Markus er nære venner med Jay (Eskil), George (Elisabeth), Isa (Thomas) og Harold Barrat Due (Hans) på grunn av sitt arbeide for Leger uten grenser. De møter hverandre ofte både i arbeid og på fritid, og de setter stor pris på hverandre. George sørget bl.a. for å skaffe ham den vakre, gamle villaen i Sandviken som han kjøpte etter at konen hans døde.Elisabeth: Les om forbudstiden i Norge (1914 - 1927), samt om 1920-tallet. Les om gresk mytologi og spesielt om gudinnen Persephone: https://no.wikipedia.org/wiki/Persefone

Inspirasjon: https://www.youtube.com/watch?v=lDpnjE1LUvE


Isa (Isac) Barrat Due

Spilles av Thomas

Alder Isa: 37 år

Alder Isac: 23 år

 

Isa er fetteren til Jay, George og Harry. Han arbeider med shipping og er arving til et rederi; West Coast Line. Det er hans onkel som nå driver det, men han har erklært at Isa skal overta roret innen de neste fem årene. Isa har blant annet arbeidet flere år med shipping i Singapore, og det var også der han møtte sin portugisiske kone Isabella. De har 3 barn sammen. På fritiden driver Isa med kiting på ski og på vannski. Han elsker fart og store motorer. Han har også kystskippersertifikat. I feriene drar han ofte til Australia og til Karibien for å dykke og bølgesurfe. Han har dessuten flere ganger hjulpet sin fetter Jay og Leger uten grenser med transport av utstyr og medisiner. Isa har et godt kontaktnettverk i Asia og Afrika, og kan sikre en trygg transport over farlige strekninger.

 

Isac Barrat Due derimot, levde etter helt andre prinsipper. Han var bohem og spritsmugler under forbudstiden. Dessuten hadde han langt mye mørkere drifter og hemmeligheter. Han var bare 15 år første gangen disse forestillingene kom til ham. Tåkete, mørke bakgater, hager, ganger, kjellere. Vakre, unge kvinner som trakk sitt siste åndedrett i hans “trygge” armer. Iskalde kyss som gjorde ham brennvarm av forløst spenning. Ni unge liv hadde han på samvittigheten før han selv møtte sin skaper og skjebne. Helt til sitt siste minutt angret han ingenting. Han ble skutt i en trefning med politiet. De hadde sirklet ham inn gjennom lang tid. Han fyrte av skudd mot dem først, men de var overtallige og bedre trent enn ham. Han døde med et smil på leppene. Han gikk mørket i møte med forventning og glede - som om han skulle møte en gammel venn.

 

Fra Martin sin rolle: Markus er nære venner med Jay (Eskil), George (Elisabeth), Isa (Thomas) og Harold Barrat Due (Hans) på grunn av sitt arbeide for Leger uten grenser. De møter hverandre ofte både i arbeid og på fritid, og de setter stor pris på hverandre. George sørget bl.a. for å skaffe ham den vakre, gamle villaen i Sandviken som han kjøpte etter at hans kone døde.

 

Fra Tone sin nåtidsrolle: En gang kom hun over historien om massemorderen Isak Barrat Due. Det var i et lite nederlandsk museum over mordere. Han hadde drept en ung kvinne fra en nærliggende landsby, og museet hadde fått tak i hennes blodige klær, kniven, hennes dagbok, og et sort-hvitt foto av ham. Hun stod som fjetret, og det gikk kuldegysninger nedover ryggen hennes. Denne mannen var helt klart forbundet med henne på en eller annen måte. Hun satte seg ned og skisset gjenstandene nøye, og den natten hadde hun sterke mareritt.

 

Fra Tone sin historiske rolle: Linea var Isak sin oldemor, og hun snudde seg i graven over hans grusomme og makabre livsvalg. Om han bare hadde vært i stand til å lytte til formaninger fra sine avdøde slektninger. Men Isak syntes døv på begge ørene i så måte.

 

Fra Annika sin rolle: I 1914 møtte Klotho Isac Barrat Due på et smuglerslott i Syd-Spania. Hun var invitert med dit på en storslått middag sammen med en god venninne, og Isac ble sittende ved siden av henne. Hun merket fort at han hadde en svært mørk utstråling, og hun bestemte seg for å undersøke dette nærmere. Hun oppmuntret hans kurtise, pratet livlig med ham og drakk tett. Rett før midnatt tok han hånden hennes og førte henne med ned under slottet til en mørk tunnel. Da hun kjente hendene hans rundt halsen sin forsto hun hva han ville. Hun fikk også opp klare bilder av andre kvinner han hadde myrdet i mørke gater og ganger. Hun trakk frem kniven sin og ga ham et ikke-dødelig stikk mellom to av ribbeina. Siden så de hverandre aldri mer igjen.

 

Fra Hans sin rolle: Harry var beryktet for å ta høy risiko, og slippe unna med det utrolige, og han døde også ung i et risikabelt oppdrag organisert av Jacob Barrat Due. Det var en mørk oktobernatt at de var i ferd med å ta inn et stort parti med smuglersprit utenfor Nordhordaland. Høststormene raste, og Harry ble knust mot klippene da båten kom inn. Isac var i etterkant hysterisk rasende over tapet av sin yngre bror, og hadde nok tatt livet av Jacob dersom ikke Georgina hadde klart å stoppe dem.Fra Elisabeth sin rolle: Georgina døde ung, i en mørk bakgate. I de “trygge” armene til Isac Barrat Due. Hun hadde begynt å koble sammen for mye informasjon om hvorfor så mange vakre, unge kvinner ble funnet døde på steder hvor han hadde vært. Georgina og Isac hadde sterke følelser for hverandre, og det var med høyere puls enn vanlig han sørget for at hun dro sitt siste pust mens han kysset henne.

 

Thomas: Les om forbudstiden i Norge (1914 - 1927), samt om 1920-tallet.

Les om gresk mytologi, og spesielt om guden Hades: https://no.wikipedia.org/wiki/Hades

Inspirasjon: https://www.youtube.com/watch?v=lDpnjE1LUvE
Harold (Harry) Barrat Due

Spilles av Hans Holm Torgersen

Alder Harold: 19 år

Alder Harry: 23 år

 

Harold Barrat Due er Isa sin yngre bror. Han har studert ved gode filmskoler i London og USA, og han arbeider nå freelance fra Bergen sammen med 3 gode venner. De har vunnet flere internasjonale priser, og oppdragene står i kø. Harold er rolig og filosofisk, men han har et høyt produksjonstempo, og en kreativ evne som er av de sjeldne. Han har et godt og nært forhold til sin eldre bror Isa, og de kommer fra en god og trygg familiesituasjon.

 

Harold har et godt øye til Rose Rytter (Ida sin rolle). Han så henne for første gang på en ballettforestilling hvor hun helt tok pusten fra ham. De møtes innimellom på ulike kulturelle sammenkomster, men hun er svært forelsket i sin svenske forlovede, og det er ikke godt å vite hva hun føler for Harold. Men det er lov til å drømme.

 

Harry derimot, var spritsmugler og kriminell under forbudstiden fra 1914 til 1927. De levde hardt og festet hardt. Han arbeidet sammen med Jacob, Georgina og sin eldre bror Isac. Spriten ble smuglet fra forskjellige steder i Europa, og Jacob eide et smuglergods i Syd-Spania. Mye av virksomheten ble organisert derfra, og hele banden levde tidvis glade dager der nede. De hadde også tett kontakt og samarbeid med flere leger, og det ble skrevet ut tusenvis av resepter på bruk av alkohol av helsemessige årsaker.

 

Harry hadde lenge et stormende forhold til den rike og vakre Frederike Rytter (Maria sin rolle), og de møttes på smuglergodset i Syd-Spania, eller på hennes kaffeplantasje i Botswana.

 

Fra Elisabeth sin rolle: Georgina og Harry var som erteris. De vokste opp i den samme gaten, og foreldrene deres var nære venner. Harry var litt eldre enn Georgina, og tok henne med på alt som var morro og risikabelt. Foreldrene deres var mang en morgen rasende over deres eskapader, men Georgina og Harry bare lo. De kunne alle de gode klatrerutene inn og ut av husene, og det var alltid noe gøy som foregikk. Da de ble eldre var det Harry som rekrutterte Georgina inn i gjengen.

 

Harry var beryktet for å ta høy risiko, og slippe unna med det utrolige, og han døde også ung i et risikabelt oppdrag organisert av Jacob Barrat Due. Det var en mørk oktobernatt at de var i ferd med å ta inn et stort parti med smuglersprit utenfor Nordhordaland. Høststormene raste, og Harry ble knust mot klippene da båten kom inn. Isac var i etterkant hysterisk rasende over tapet av sin yngre bror, og hadde nok tatt livet av Jacob dersom ikke Georgina hadde klart å stoppe dem.

 

Før dette skjedde var han også lenge alvorlig skadet etter en sabotasjeaksjon mot hans onkels fabrikk, hvor han arbeidet en periode. Denne aksjonen kostet ham nesten livet, og var planlagt av Josephine Rytter (Vilde). Harry hadde gitt Josephine verdifull informasjon om fabrikken, og han var selv tilstede den natten aksjonen ble gjennomført. Han og Josephine var nære venner, men etter denne ulykken så de hverandre aldri mer igjen. Josephine hadde mye skyldfølelse på grunn av dette, og hun prøvde å skrive flere brev, men de kom alltid uåpnet i retur.

 

Fra Martin sin rolle: Markus er nære venner med Jay (Eskil), George (Elisabeth), Isa (Thomas) og Harold Barrat Due (Hans) på grunn av sitt arbeide for Leger uten grenser. De møter hverandre ofte både i arbeid og på fritid, og de setter stor pris på hverandre. George sørget bl.a. for å skaffe ham den vakre, gamle villaen i Sandviken som han kjøpte etter skilsmissen med Isabelle.

 

Hans: Les om forbudstiden i Norge (1914 - 1927), samt om 1920-tallet.

Les om keltisk mytologi, og spesielt om guden The Dagda: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dagda

Tone, Rita og Njål

Mikael har to fantastiske døtre, som han er veldig stolt av, og som han elsker høyt. Hans kone døde i en ulykke for 5 år siden, og siden den gangen har far og døtre blitt enda viktigere for hverandre.

 

Mikael (Marcello Georgio) Gyldenløv

Spilles av Njål Henrik Sand

Alder på Mikael: 53 år

Alder på Marcello Georgio: 27 år

 

Mikael eier mange eiendommer i Bergen, og har opparbeidet seg en formue på denne virksomheten. Han har hytte på fjellet hvor han går mye på ski og jakter. Han er utdannet ingeniør, og han har reist over hele verden og fotografert. Han har fått flere av bildene sine publisert i internasjonale tidsskrifter. Spesielt liker han å fotografere insekter og sommerfugler.

 

Marcello Georgio Gyldenløv, derimot var en svensk adelsmann som deltok i den franske revolusjonen, og deretter i Napoleonskrigen. Han tok en dag av gangen, og var hensynsløst risikosøkende, og notorisk utro mot alle sine kvinner.

 

En vakker høstdag da Marcello Georgio var ute og red sin sorte araberhingst, møtte han den vakre Klotho (Annika) ved brønnen. Da øynene deres møttes i sollyset, var det ingen tvil hos noen av dem. Deres skjebnetråder skulle vikles inn i hverandre der og da. De møttes jevnlig i en koie i den store eikeskogen, og alt var himmelsk vakkert, helt frem til den dagen Klothos forlovede fikk vite om det, og utfordret Marcello til duell. Forloveden hennes døde i duellen, Marcello forduftet og Klotho bar hatet med seg i sitt hjerte.

 

Fra Tone sin rolle: Linea hadde mange beundrere ved det franske hoffet. Hennes familie hadde en stor formue, og i tillegg var hun smart, kunnskapsrik og vakker. En av dem som beilet til henne var Marcello Georgio (Njål). Han var svært sjarmerende, men Linea var smart nok til å gjennomskue hans vakre ytre. Dessuten hadde hun en underlig og gnagende fornemmelse av at de to skulle kjenne hverandre på andre premisser en gang i fremtiden. Da Linea måtte flykte under terroren var det Marcello Georgio som skaffet henne vogn med hester og kjørte henne til grensen. Det var med nød og neppe at hun klarte å flykte tilbake til Sverige, men hennes søster Gustava, ble ført til giljotinen og henrettet.

 

Fra Fabe sin rolle: På slutten av 1700-tallet kom Persephone til Frankrike. Hun bodde i en liten landsby utenfor Paris, og hørte ofte skrikende opptog, syngende eller brølende horder som var på vei til eller fra hovedstaden. Selv var hun ikke så opptatt av revolusjonen. Hun hadde sett konger og keisere samle sine store riker og miste dem igjen mange ganger, og den slags gjorde ikke så stor inntrykk på henne lengre. Det som derimot gjorde inntrykk på henne var den vakre mannen som en høstmorgen kom ridende inn i landsbyen på sin sorte hingst. Marcello Georgio Gyldenløv (Njål) var på vei for å delta på hjortejakt i kongens skoger, men han stoppet på vertshuset for å spise. Persephone gikk inn til ham og satte seg ved bordet hans. Hun vinket på to glass vin, og startet en livlig samtale om jakt. Han var som forhekset av henne, og hjorten fikk gå i fred den dagen. De møtte hverandre ofte de neste månedene, men denne gangen var det Marcello som ble forlatt med kjærlighetssorg, og han glemte henne aldri.

 

Njål: Les om den franske revolusjonen, og eventuelt om svensk adel sin medvirkning.

Les om keltisk mytologi, og spesielt om guden Donn: https://en.wikipedia.org/wiki/DonnLinn (Linea) Gyldenløv

Spilles av Tone Storemark

Alder på Linn: 28 år

Alder på Linea: 17 år

 

Linn er musiker, og spiller cello i Filharmonien. Hun er forlovet med en arkitekt; Marcus Von der Rein. Linn reiser også mye rundt i verden og fotograferer. Da hun var yngre reiste hun med sin far, søsteren og moren. De siste årene har hun også reist mye på egenhånd.

 

Linn har flere ganger møtt legen Markus Von Lercke Bianconi (Martin sin rolle) på sine reiser. De har en felles interesse i det å fotografere, og han har lært henne en god del om det å komponere gode bilder. Hun setter pris på hans selskap og gode samtaler med ham.

 

En gang kom hun over historien om massemorderen Isak Barrat Due. Det var i et lite nederlandsk museum over mordere. Han hadde drept en ung kvinne fra en nærliggende landsby, og museet hadde fått tak i hennes blodige klær, kniven, hennes dagbok, og et sort-hvitt foto av ham. Hun stod som fjetret, og det gikk kuldegysninger nedover ryggen hennes. Denne mannen var helt klart forbundet med henne på en eller annen måte. Hun satte seg ned og skisset gjenstandene nøye, og den natten hadde hun sterke mareritt.

 

Linea Gyldenløv, var en svensk adelskvinne som var aktiv i den franske revolusjonen. Hun var en slektning av Axel Von Fersen, som sies å ha vært elskeren til Marie Antoinette, og Linea var derfor flere ganger også ved hoffet.

 

Linea hadde mange beundrere ved det franske hoffet. Hennes familie hadde en stor formue, og i tillegg var hun smart, kunnskapsrik og vakker. En av dem som beilet til henne var Marcello Georgio (Njål). Han var svært sjarmerende, men Linea var smart nok til å gjennomskue hans vakre ytre. Dessuten hadde hun en underlig og gnagende fornemmelse av at de to skulle kjenne hverandre på andre premisser en gang i fremtiden. Da Linea måtte flykte under terroren var det Marcello Georgio som skaffet henne vogn med hester og kjørte henne til grensen. Det var med nød og neppe at hun klarte å flykte tilbake til Sverige, men hennes søster Gustava, ble ført til giljotinen og henrettet.

 

Linea var Isak sin oldemor, og hun snudde seg i graven over hans grusomme og makabre livsvalg. Om han bare hadde vært i stand til å lytte til formaninger fra sine avdøde slektninger. Men Isak syntes døv på begge ørene i så måte.

 

Tone: Les om den franske revolusjonen, og eventuelt om svensk adel sin medvirkning.

Les om gresk mytologi og spesielt om gudinnen Afrodite: https://no.wikipedia.org/wiki/Afrodite

 Gabriella (Gustava) Gyldenløv

Spilles av Rita Storemark

Alder på Gabriella: 30 år

Alder på Gustava: 19 år

  • -Kan eg velge etternavn på Gabriella som eg vil eller er det Gyldenløv og? Anita: Hun heter sikkert Gyldenløv som sin far, men du kan jo ta morens etternavn (finn i så fall på et ønsket etternavn)

  • Då blir det min fars navn Gyldenløv, skal bare ha en bok som rekvisitt med mitt navn på.

 

Gabriella er forfatter og driver i tillegg sitt eget forlag, som hun har arvet etter moren. Hun har også reist mye, men har slått seg mer til ro på kontoret i Bergen nå. Hun har et koselig gammelt Bergenshus i Fjellsiden med egen hage, og med bibliotek. Hun har en kjekk, velutdannet og sjarmerende kjæreste; Marcus Ebertoft. Han jobber som journalist i Bergens Tidende.

 

Fra Eskil sin rolle: Jay har et godt øye til forfatteren Gabriella Gyldenløv (Rita sin rolle), men det blir med beundrende blikk og dannede samtaler. De er jo begge lykkelige i sine respektive forhold.

 

Gustava Gyldenløv derimot, var en svensk adelskvinne som var aktiv i den franske revolusjonen. Hun var knyttet til adelige i Paris som deltok på de revolusjonæres side. Hun hadde også mange venner blant dem som arbeidet for kvinnenes rettigheter. Gustava arvet betydelige eiendommer fra sin familie, og en del brukte hun i arbeidet for kvinnekamp og menneskerettigheter. Men hun hadde mye igjen av formuen. Dette rakk hun heldigvis å skrive et testamente over før de førte henne til giljotinen en septembermorgen i 1794, da revolusjonen var på sitt mest kaotiske og brutale. Hennes søster, Linea, klarte å flykte tilbake til Sverige. I testamentet stod det at den første kvinnen i hennes slekt som fikk stemmerett skulle arve alt. Den første som fikk det var Frederikke Rytter, da norske kvinner fikk stemmerett i 1913. Frederike arvet da en stor formue som hun ikke ante noe om på forhånd.

 

Rita: Les om den franske revolusjonen, og eventuelt om svensk adel sin medvirkning.

Les om gresk mytologi, og spesielt om gudinnen Athene: https://no.wikipedia.org/wiki/Athene

Symbol for rollen: Ugle (dette kan du ha bruk for etter at vi åpner det 3. brevet natt lørdag kveld)Fabe, Annika og Cecilie

Petra, Claire og Laura har vært venner siden barndommen, og de driver et vellykket helseforetak. De har hovedkontoret sitt i Bergen. Foretaket heter New Life AS, og distribuerer økologisk, fairtrade helsekostprodukter, har helsereiser, spahoteller og kurbad. De har 130 ansatte i flere land, og driver etisk og med vekt på gode arbeidsvilkår, rettferdige lønninger og medbestemmelse. Alle ansatte er også medeiere i selskapet. Alle avgjørelser fattes ut fra strenge etiske og humanistiske kriterier.

 

Persefone, Klotho og Lakesis derimot, er formødre med helt andre livsprinsipper. De er norner, moirer, spinnere og sibyller. De er kvinner fra fjerne tider som tror på skjebnetråder, livstråder, at alt er bestemt fra den dagen du unnfanges. Tråden din er spunnet, klippet og tilmålt. De har ingen skrupler i forhold til å farge garnet mørkere, klippe tråder kortere. De har svalet seg i skyggen fra Yggrasil ved Mimes brønn. De har gått inn i dødsriter som ga innsikt og visdom. Døden før døden.

 

Petra (Atropos) Olderberg

 

 

Spilles av: mangler spiller

Alder på Petra: 34 år

Alder på Persephone: 27 år

 

Petra er utdannet lege, men dro tidlig til India og ble inspirert av alternative måter å tenke på liv og helse. Petra er målrettet, hardt arbeidende, empatisk og lykkes så og si alltid med det hun gjør.

 

Persephone derimot, har trødd alle jordens mange skyggedaler på veien mot hver blendende soloppgang. Hun var en gammel sjel i en ung, vakker og sterk kropp. En periode da livet var spesielt ubarmhjertig mot henne, og hun hadde vært fattig, ensom og syk, møtte hun Jacob Barrat Due (Eskil sin rolle) i Syd-Spania. Han forbarmet seg over henne, tok henne med hjem til sitt smugler-slott, ga henne et eget rom med utsikt over havet, og sørget for at hun ble pleiet tilbake til helse. De ble elskere, og var lykkelige lenge. Helt til Georgina Barrat Due, hans kusine (Elisabeth sin rolle), dukket opp og sjarmerte ham i senk. Persephone mente at hun nok kan ha vært medvirkende til at Georginas livstråd ble klippet kortere enn den var ment opprinnelig. Minnene fra disse ukene var litt uklare for henne.

 

På slutten av 1700-tallet kom Persephone til Frankrike. Hun bodde i en liten landsby utenfor Paris, og hørte ofte skrikende opptog, syngende eller brølende folkemengder som var på vei til eller fra hovedstaden. Selv var hun ikke så opptatt av revolusjonen. Hun hadde sett konger og keisere samle sine store riker og miste dem igjen mange ganger, og den slags gjorde ikke så stor inntrykk på henne lengre. Det som derimot gjorde inntrykk på henne var den vakre mannen som en høstmorgen kom ridende inn i landsbyen på sin sorte hingst. Marcello Georgio Gyldenløv (Njål) var på vei for å delta på hjortejakt i kongens skoger, men han stoppet på vertshuset for å spise. Persephone gikk inn til ham og satte seg ved bordet hans. Hun vinket på to glass vin, og startet en livlig samtale om jakt. Han var som forhekset av henne, og hjorten fikk gå i fred den dagen. De møtte hverandre ofte de neste månedene, men denne gangen var det Marcello som ble forlatt med kjærlighetssorg, og han glemte henne aldri.

 

Fabe: Les om Sibyller og norner. Hør på “The song of The Sibyl” av Dead can dance.

https://no.wikipedia.org/wiki/Sibylle

Les om gresk mytologi og spesielt om Persephone:

https://no.wikipedia.org/wiki/Persefone
Claire (Klotho) Von der Mark

Spilles av Annika McKibbin

Alder på Claire: 35

Alder på Klotho: 29

 

Claire er utdannet advokat, men har også mye formell kompetanse innenfor ernæring og jordbruk. Hun arbeidet lenge i statlig sektor og i mattilsynet før hun la om kursen og startet et stort, internasjonalt, privat foretak sammen med sine barndomsvenner Petra og Laura. Claire er festens midtpunkt, men hun setter alltid helsen først. Hun trener yoga hver dag, spiser sunt, sikrer at hun alltid får nok søvn, og er forsiktig med alkohol.


Klotho, derimot, er en gammel sjel. Hennes første minner var fra det som i dag kalles folkevandringstiden (400 - 600 e.kr.), men hun vet fra eldgamle brev og dagbokfragmenter at hun må ha levd lenge før det. Hun husket blant annet vagt at de kalte henne “Sibyllen” (les om sibyller på wikipedia e.l.). I vikingtiden havnet hun lengre nord, og det stod klart for henne at hun må ha virket som norne fra tidenes morgen.

 

Fra Njål sin rolle: En vakker høstdag da Marcello var ute og red sin sorte araberhingst, møtte han den vakre Klotho ved brønnen. Da øynene deres møttes i sollyset, var det ingen tvil hos noen av dem. Deres skjebnestråder skulle vikles inn i hverandre der og da. De møttes jevnlig i en koie i den store eikeskogen, og alt var himmelsk vakkert, helt frem til den dagen Klothos forlovede fikk vite om det, og utfordret Marcello til duell. Forloveden hennes døde i duellen, Marcello forduftet og Klotho bar hatet med seg i sitt hjerte.

 

I 1914 møtte Klotho Isac Barrat Due på et smuglerslott i Syd-Spania. Hun var invitert med dit på en storslått middag sammen med en god venninne, og Isac ble sittende ved siden av henne. Hun merket fort at han hadde en svært mørk utstråling, og hun bestemte seg for å undersøke dette nærmere. Hun oppmuntret hans kurtise, pratet livlig med ham og drakk tett. Rett før midnatt tok han hånden hennes og førte henne med ned under slottet til en mørk tunnel. Da hun kjente hendene hans rundt halsen sin forsto hun hva han ville. Hun fikk også opp klare bilder av andre kvinner han hadde myrdet i mørke gater og ganger. Hun trakk frem kniven sin og ga ham et ikke-dødelig stikk mellom to av ribbeina. Siden så de hverandre aldri mer igjen.

 

Annika: Les om sibyller og norner.

Hør på “The song of The Sibyl” av Dead can dance.

https://no.wikipedia.org/wiki/SibylleAnnika edit: Jeg har vanskelig med å forstå hvorfor Klotho hater Marcello. Var hun også veldig glad i og så frem til en fremtid med forloveden han drepte? Eller er hun sint fordi han ikke tok forlovedens plass som forlovede da den “gamle” var død? Synes hun han burde forduftet før duellen og unngått den slik at hun kunne beholde sin forlovede? Eller var hun utro mot sin forlovede fordi hun egentlig ikke ville ha ham og da altså så for seg en fremtid med Marcello? Hvordan var det videre etterspillet for Klotho etter Marcellos forduftelse, hvordan påvirket det helle hennes liv rent praktisk? Hva var det egentlig hun tapte? Hva var det Marcello snøt henne for i og med alt hatet? Hadde han lovet henne noe han ikke leverte på? Hadde hun gjort antagelser om at deres seksuelle samkvem innebar et eller annet utover en heftig romanse å forhåpentligvis ha på siden av sitt fremtidige ekteskap? Jeg er ikke så flink til å hate, så jeg er litt lost in space på motivasjonen her.

 

Anita: Som nevnt på laivpilsen: Jeg ser for meg at forloveden var en arrangert forbindelse og at forholdet til Marcello var kjærlighet. Men Klotho er jo også en veldig mektig, egenrådig og stolt kvinne, som sikkert så og si aldri har opplevd å bli sviktet og forlatt før. Jeg tror såret stolthet kan være en viktig motivasjon for at du hater eller eventuelt forakter ham dypt. Men du må gjerne redefinere dersom du ønsker det.

 

Laura (Lakesis) Meklenburg

Spilles av Cecilie Bredesen Libakken

Alder på Laura: 34 år

Alder på Lakesis: Hun levde et langt liv, gjennom mange tideverv. Bestem deg for hvor gammel du vil spille henne på laiven.

 

Laura arbeider hardt og målrettet. Hun har et tydelig indre, moralsk kompass som svært sjeldent feiler. Hun klarer å ivareta både sin egen fysiske og mentale helse på en mesterlig måte, samtidig som hun er til stor glede og nytte for sine medmennesker. En sjelden gave for et menneske. Hun er utdannet farmasøyt, men begynte tidlig å orientere seg også i forhold til østlig medisin og filosofi. Hun er utøvende buddhist, og praktiserer yoga og meditasjon hver dag.

 

Lakesis derimot, tok sine valg etter helt andre prinsipper. Hun er en gammel sjel, og minnene hennes blander seg som strømmer av vann i alle slags sjatteringer av blått eller grønt, som vindene, som engene og skogene. Hun minnes mange livstråder hun har spunnet, knyttet og klippet. Hun husker garn farget i alle slags nyanser. Hun husker blant annet trådene til Georgina og Isak Barrat Due. Lakesis hadde en mørk dag da Isak ble født, garnet hans ble farget særskilt mørkt og Isak  sin tråd ble klippet vel kort. Dette kan absolutt ha hatt en betydning for hans trang til mørke bakgater og stevnemøter med unge kvinner som levde korte liv.

 

Lakesis møtte en natt Cernunnos (Alvin sin rolle) på en grønn eng under store, gamle sypresser. Sibyllen og den behornede kjempet til døden den natten, og begge segnet om ved en kilde. Da de våknet igjen neste morgen vasket de av seg blodet mens strålene fra den oppadgående solen varmet deres nakne kropper. De studerte hverandre lenge før Cernunnos tok frem en stor rituell dolk, skar seg til blods og rakte kniven til Lakesis. Hun gjorde det samme. De blandet blod, og lovet hverandre troskap. Siden den dagen har de møttes med jevne mellomrom. De er begge like sterke, lidenskapelige og intense. De har begge en klar forestilling om hvilken rolle de har å fylle blant alle skapninger som lever på jorden og i de høyere sfærer.

 

Cecilie: Les om sibyller og norner. Hør på “The song of The Sibyl” av Dead can dance.

https://no.wikipedia.org/wiki/SibylleAlvin, Anita og Martin

Carl (Cernunnos) Kronborg

Spilles av Alvin Lindø

Alder på Carl: 32 år

Alder på Cernunnos: Cernunnos er en gammel sjel som har levd lenge. Bestem deg for hvor gammel du vil spille ham på laiven.

 

Carl er en fremgangsrik advokat, men han arbeider også periodevis sammen med sin søster Anna på hennes mer åndelige prosjekter. Han har blant annet gjennom nesten 10 år vært med og hatt ansvaret for De dødes midnattsdans.  De har en høy stjerne blant de høyere lag av borgerne i Bergen. Dette konseptet ble utviklet for nesten 50 år siden, men har røtter langt tilbake i tid. Tradisjonen i Bergen er for det meste påvirket av åndelige tyske og franske tradisjoner fra 1700-tallet.

 

Cernunnos levde i år 152 f.kr. i Gallia (i den delen av Gallia som i dag betegnes som Frankrike). Han var oppkalt etter den keltiske, behornede guden og han levde et kort, vilt og dramatisk liv. Han var kriger og jeger frem til han var 16 år, men ble deretter opplært i den religiøse kultusen rundt guden Cernunnos, og det var også da han fikk navnet sitt. De dyktigste sjamanene og åndelige lederne fikk alltid æren av å ta guddommens navn.

 

Fra Maria sin rolle: Fanny er kretsmester i svømming. Hun synger i kor og rir. Hun utdanner seg til å bli sivilingeniør og arbeider nå i besteforeldrenes firma i Bergen; Rytter og sønn AS. Hun har ikke hatt hjerte til å foreslå at han bør skifte navn på firmaet etter at faren hennes døde. Fanny har reist mye, og blant annet studert på Bali og i Syd-Frankrike. Hun er blitt en dreven vinsmaker etter flere kurs, arbeid på en vingård og flerfoldige bøker om temaet. Fanny har et godt øye til firmaets advokat, Carl (Alvin sin rolle). De har vært ute på date flere ganger.

 

Fra Cecilie sin rolle: Lakesis møtte en natt Cernunnos (Alvin sin rolle) på en grønn eng under store, gamle sypresser. Sibyllen og den behornede kjempet til døden den natten, og begge segnet om ved en kilde. Da de våknet igjen neste morgen vasket de av seg blodet mens strålene fra den oppadgående solen varmet deres nakne kropper. De studerte hverandre lenge før Cernunnos tok frem en stor rituell dolk, skar seg til blods og rakte kniven til Lakesis. Hun gjorde det samme. De blandet blod, og lovet hverandre troskap. Siden den dagen har de møttes med jevne mellomrom. De er begge like sterke, lidenskapelige og intense. De har begge en klar forestilling om hvilken rolle de har å fylle blant alle skapninger som lever på jorden og i de høyere sfærer.Alvin: Les om keltisk kultur og religion

https://nn.wikipedia.org/wiki/Cernunnos

https://no.wikipedia.org/wiki/Keltisk_mytologi
Anna (Inanna) Kronborg

Spilles av Anita Myhre Andersen

 

Søster av Carl (Cernunnos) Kronborg

Leder ritualene på Villa Eikeløv under De dødes midnattsdans.

 

Anna er utdannet psykolog og historiker, men har de siste årene arbeidet mest med events, åndelighet, sjamanisme og gammel sumerisk kultur. Hun samarbeider tett med sin bror Carl, og de har en høy stjerne blant de høyere lag av borgerne i Bergen. De har gjennom nesten 10 år hatt ansvaret for å lede De dødes midnattsdans. Dette konseptet ble utviklet for nesten 50 år siden, men har røtter langt tilbake i tid. Tradisjonen i Bergen er for det meste påvirket av åndelige tyske og franske tradisjoner fra 1700-tallet.

 

Anna kjenner godt Karl Rytter (Andreas sin rolle). Hun er nære venner av hans foreldre, og Karl har spist mange middager rundt Anna sitt bord. Han er også en av bestekameratene til Annas eldste sønn, Wilhelm. Karl har også vist en sterk interesse for historiefaget, og spesielt for den mer religiøse og åndelige delen av fagfeltet. Han har flere ganger vært med henne i rekonstruksjon av gamle riter og ritualer. De har en del ganger hatt intense opplevelser som ikke så lett lar seg forklare, og ofte lar de være å prøve å forklare det til andre. Men bl.a. av den grunn har de to et spesielt sjelelig bånd til hverandre. Det føles som om de har kjent hverandre før, for lenge siden. Men ingen av dem har undersøkt dette nærmere, og begge har et rimelig åpent og agnostisk forhold til filosofiske temaer som reinkarnasjon o.l..

 

Inanna levde i Venezia på 1600-tallet, og hun døde under et av de store pestutbruddene. Hun arbeidet som veverske, og giftet seg tidlig med sin tremenning, Angelino. Hun var oppvokst i en stor familie med 8 søsken, og faren hennes var kjøpmann. De hadde alt de trengte og Inanna levde lykkelig helt til pesten slo inn over denne vakre byen som en flodbølge.

 

Fra Martin sin rolle: Inanna (Anita) var Dionigi sin søster. Da pesten for alvor kom til Venezia i 1630 døde nesten en tredjedel av de 150.000 innbyggerne som bodde der. Inanna var en av dem. Sammen med henne døde hennes lille, nyfødte datter, Katarina. Dionigi hadde pleiet dem dag og natt i mange dager, men han var maktesløs. Inannas mann, Angelino, la skylden på Dionigi som mente at han kunne ha reddet Inanna og barnet dersom han hadde kommet raskere i gang med behandlingen. Dionigi var knust av sorg, men måtte fortsette sitt utrettelige arbeide med å pleie de døende.

 

Les om pestbølgene og pestleger på 1600-tallet, og om Dumuzi og Inanna fra sumerisk mytologi: https://no.wikipedia.org/wiki/Inanna
Markus (Dionigi) Von Lercke Bianconi

 

Markus er utdannet fødselslege og han har arbeidet innenfor dette feltet i mange år. Han er en kjent ekspert på sitt felt, og han lever og ånder for yrket. Han var gift med sin kollega, Isabelle, men de fikk aldri selv egne barn, og dette er en stor sorg for Markus. På fritiden reiser han rundt i hele verden og fotograferer, og en del av bildene hans er publisert i flere internasjonale magasiner. Følelsene og bildene fra det å stå på taket av en bygning å se kuleregnet over byen, er for alltid printet i hans sjel. Han har gjort det mange ganger.

 

Markus eier Villa Eikeløv (stedet hvor laiven spilles), og han har i flere år hatt en nært samarbeid med Anna og Carl Kronborg om denne årlige begivenheten. Han har også selv deltatt på De dødes midnattsmesse flere ganger, og for ham har dette vært en viktig del av hans åndelige og mentale utvikling i løpet av de siste årene, og spesielt etter at hans kone døde har dette vært viktig for ham.

 

Fra Martin: Markus har akkurat fått påvist kreft, og har vært gjennom en cellegiftbehandling som ikke har hatt så god virkning. Han har fått beskjed om at han ikke har lenge igjen å leve. Markus er den siste gjenlevende i sin ætt, og dette er punktumet for en lang linje av leger som arbeidet med død og døende pasienter. Markus brøt normen ved å arbeide som fødselslege, og dermed med nytt liv. Han tenker noen ganger at han har blitt straffet av sine forfedre ved å ta dette valget. Markus reiser mye for Leger uten grenser og lignende organisasjoner. Han tar samtidig bilder av liv og mennesker som skaper fokus i utstillingene hans om kriserammede steder som trenger oppmerksomhet.

 

Markus og hans kone Isabelle var barnløse i flere år, og Isabelle mistet også flere barn tidlig i svangerskap, men våren 2009 så det endelig ut for at hun skulle kunne bære frem et levende og friskt barn. Da hun allikevel mistet det i 7. måned, raste verden sammen for dem. Markus hadde omtrent samtidig fått påvist kreft. Isabelle valgte etter dette å reise ned til Bagdad igjen for Leger uten grenser, og hun ble drept i et bombeangrep på sykehuset hvor hun arbeidet. Markus og Isabelle hadde sammen bygget opp en privat klinikk i Bergen gjennom de siste 15 årene. Denne klinikken hadde noen av europas fremste eksperter på fødselskomplikasjoner, og de samarbeidet også tett med Leger uten grenser, og sender bl.a. ekspertise ned til Bagdad og andre steder i Irak, og i midtøsten og Afrika. Markus har de siste årene overlatt driften av denne klinikken mer og mer til andre, og har siden hedret sin døde kones minne ved å fortsette sitt utrettelige arbeide som lege i konfliktområder.

 

Fra Tone sin rolle: Linn har flere ganger møtt legen Markus Von Lercke Bianconi (Martin sin rolle) på sine reiser. De har en felles interesse i det å fotografere, og han har lært henne en god del om det å komponere gode bilder. Hun setter pris på hans selskap og gode samtaler med ham.Markus er nære venner med Jay (Eskil), George (Elisabeth), Isa (Thomas) og Harold Barrat Due (Hans) på grunn av sitt arbeide for Leger uten grenser. De møter hverandre ofte både i arbeid og på fritid, og de setter stor pris på hverandre. George sørget bl.a. for å skaffe ham den vakre, gamle villaen i Sandviken som han kjøpte etter at konen hans døde.

 

Georgina, Jay og Markus arrangerer den årlige auksjonen på Villa Eikeløv. Alle som inviteres til De dødes midnattsdans bringer med seg en gjenstand av stor verdi, eller verdipapirer. Disse gjenstandene auksjoneres bort, og pengene går til Leger uten grenser sitt arbeide forskjellige steder i verden.

 

Fra Rose (Ida sin rolle): Rose har bl.a. arbeidet en del sammen med Markus Von Lercke Bianconi (Martin sin rolle) i ulike flyktningeleirer og konfliktområder. Markus er en dyktig lege som de siste årene har dedikert mye av tiden om kompetansen sin til humanitært arbeide. Rose ser veldig opp til ham, og føler seg alltid trygg når de to arbeider sammen. Første gangen de møttes var under en hungersnødskatastrofe i Sør-Sudan. De arbeidet da begge for UNICEF - Rose som frivillig, og Markus som lege. Dette var Rose sitt første møte med et virkelig alvorlig kriserammet område, og hun gikk konstant rundt med brekninger og gråten i halsen. Markus var i denne situasjonen den som klarte å si de riktige ordene og sette det hele i perspektiv, slik at hun kunne fortsette arbeidet sitt med litt mer profesjonell sjelefred. Siden den gang har de holdt tett kontakt, og arbeidet sammen ved flere anledninger.Dionigi Bianconi arbeidet også som lege - pestlege i Venezia på 1600-tallet. Han vandret de smale gatene og reiste på kanalene med sin karakteristiske maske, og sin legeveske. At mennesker døde rundt ham var daglig kost. Det gjorde ikke samme inntrykk lengre. Kirkegårdene var fulle av døde, graverne arbeidet dag og natt, og enkelte inspirerte møbelsnekkere hadde i noen av kirkene begynt å lage vakre dekorasjoner av hodeskallene og knoklene.

 

Inanna (Anita) var Dionigi sin søster. Da pesten for alvor kom til Venezia i 1630 døde nesten en tredjedel av de 150.000 innbyggerne som bodde der. Inanna var en av dem. Sammen med henne døde hennes lille, nyfødte datter, Katarina. Dionigi hadde pleiet dem dag og natt i mange dager, men han var maktesløs. Inannas mann la skylden på Dionigi som mente at han kunne ha reddet Inanna og barnet dersom han hadde kommet raskere i gang med behandlingen. Dionigi var knust av sorg, men måtte fortsette sitt utrettelige arbeide med å pleie de døende.

 
Les om pestbølgene og pestleger på 1600-tallet, og om Dumuzi og Inanna fra sumerisk mytologi: https://no.wikipedia.org/wiki/Inanna

Les om fergemannen fra gresk mytologi: https://no.wikipedia.org/wiki/Kharon

Inspirasjon: https://www.youtube.com/watch?v=KKs1HA7E3sM

https://www.youtube.com/watch?v=mB6_BPT6VFk

https://www.youtube.com/watch?v=DQTCS6aWRScVilla Eikeløv

Villa Eikeløv er ikke egentlig en villa. Det er Markus sin hytte ved sjøen som han har arvet etter sin bestefar. Det er et svært vakkert sted, men det har en dyster forhistorie. Det ble bygget på 1800-tallet, og huset i mange år spedalske. Det var flere leger i Markus sin familie som arbeidet sammen med forskeren Daniel Cornelius Danielssen, og de andre dyktige legene og forskerne på St. Jørgens hospital i Bergen. Villa Eikeløv ble brukt som et sted hvor de med størst smerter, og mest fremskridende symptomer, kunne få frisk sjøluft, hvile og fred. De er først de siste årene at Markus har orket å forholde seg til dette stedet og til De dødes midnattsmesse. Han var med en gang da han var i begynnelsen i 20-årene, slik skikken er for mange unge i hans miljø, men det er først de senere årene at han har forstått den dype innsikten man kan få ved å gå inn i dette på alvor.https://no.wikipedia.org/wiki/Spedalskhet